Magniskin Solutions
 • български
 • English
0

Нямате артикули в количката.

10 храни, подпомагащи образуването на акне

Когато става въпрос за акне, дебатът в научната общност се върти около това, дали диетата играе ролята на фактор, обуславящ задълбочаването на проблема. И в този ред на мисли, надделява схващането, че хранителните ни навици влияят на телата ни повече, отколкото си мислите. Това не бива да ви притеснява, защото при установяване на храните, които имат негативно влияние върху кожата ни, те лесно могат да бъдат отбягвани. Ако се борите с акне или просто, за да имате по-здрава и по-чиста кожа, можете да опитате да изключите временно тези 10 храни от вашето меню:

 1. Пикантни храни

Пикантните храни (или храните с много подправки, особено тези с червени люти чушки и други горещи подправки) са изключително виновни за появата на акне, както и за влошаването му.

 1. Сирене

Изследвания доказват връзката между консумацията на сирене и акнето. Основният проблем със сиренето идва от високото съдържание на хормони в суровината. Консумацията на сирене може да доведе до хормонален дисбаланс. Повишеното количество хормони, циркулиращи в организма, стимулират работата на клетките в космено-мастния фоликул и така се образуват кератинови тапички, които пречат освобождаването на масния секрет от кожата. Това води до възпалителен процес и образуването на акне.

 1. Мляко

Подобно на сиренето, млякото също се смята за причинител на акнето. Млякото и млечните продукти са силно инсулиногенни. Това означава, че в тялото ви се повишава инсулиновият растежен фактор, който повлиява тестостерона в посока увеличение. Високите стойности на този хормон доказано повлияват акнето в посока влошаване. Лесно може да проверите, дали при вас млякото влошава състоянието на вашата кожа, като се опитате да избягвате тази храна в продължение на няколко седмици.

 1. Шоколад

Последните научни изследвания потвърждават правопропорционалната връзка между консумирането на шоколад и образуването на пъпки. Но защо шоколадът е толкова лош избор, когато говорим за състоянието на кожата ви?

Шоколадът е с висок гликемичен индекс. Това означава, че е способен бързо да повиши кръвната захар. Освен това, съдържа голямо количество прости въглехидрати. Това повишено количество захар в кръвта стимулира масната секреция, а тя засилва възпалителните процеси.

Ако все пак не можете да се откажете от шоколада, изберете възможно най-черния. По-тъмният шоколад съдържа повече антиоксиданти, полезни за организма ви, по-малко количество мляко и ще съдържа значително по-ниско количество захар.

 1. Сладолед

Доказано е, че това страхотно изкушение за горещите летни дни (и не само), влияе върху състоянието на кожата и акнето. Освен, че сладоледът съдържа мляко, което вече изяснихме как влияе върху кожата, той съдържа и голямо количество захар. Нейният гликемичен индекс е 95, което е много близо до стойността на глюкозата (100), която се определя като еталон. Тази висока стойност на индекса повишава драстично кръвната захар и в частност – масната секреция.

 1. Суши

Вече установихме, че високият гликемичен индекс може да повлияе акнето и най-вече честотата на поява на пъпките. Това е така, защото науката доказва, че дисбалансът на хормона инсулин (който се повлиява от високия гликемичен индекс), създава условия за развитие на възпаление.

Доказано е, че комбинирането на високовъглехидратни храни с висок гликемичен индекс (в нашия случай оризът) с храни, богати на белтъчини, гликемичният индекс спада. Затова, консумирайте суши с по-високо съдържание на риба. 😉

 1. Хляб

Когато става дума за акне-причиняващи храни, основният виновник в хляба е глутенът. Глутенът, сам по себе си, може да причини увреждане на ганглиите, образуващи абсорбиращата повърхност на тънките черва, но освен това увеличава системното възпаление в организма – една от основните причини за акне е възпалението.

Интересно е, че хлябът може да изчерпи някои от ценните антиоксидантни в организма, което се явява още една линия, по която можете да образувате акне. Много научни изследвания свързват заболяването псориазис с чувствителността към глутен, което е още едно доказателство за влиянието на хляба върху състоянието на кожата.

 1. Пица

Пицата може да бъде голям проблем за страдащите от акне. Тя е с високо съдържание на бързи въглехидрати, покрита е с млечни продукти и като цяло е лишена от хранителни вещества. Освен това, не можем да спрем да я хапваме. Сама по себе си е комбинация от много храни, съдържащи вещества, които влошават състоянието на кожата.

Ако сте свикнали често да похапвате пица и сте установили, че храните, включени в състава й ви причиняват акне, то поне я приготвяйте в домашни условия. Така ще можете да използвате безглутенови брашна, да намалите количеството на млечните продукти и да я комбинирате със здравословна напитка.

 1. Чипсове

Факт е, че храните не влияят пряко върху появата на пъпките. Храните просто стимулират процеси в организма, които водят до поява на акне. Например, чипсовете са храна, съдържаща наситени и транс мазнини. Те нямат пряка връзка с акнето, но според проучвания могат да причинят възпаления, които да влошат акнето.

Освен това, голямото количество от тези храни в менюто пренасища организма с токсини, които се извеждат чрез кожата под формата на акне.

 1. Кафе

Любопитен факт е, че кафето също може да повлияе негативно върху състоянието на кожата. Любителите на кафето рискуват да изгубят здравето и красотата на кожата си, защото напитката стимулира производството на хормона кортизол, чието високо ниво е честа причина за появата на пъпки.

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. Отнасяйте се към него с нужното внимание и го лекувайте правилно, ако се налага, дори и с храната. Разбира се, здравословният начин на живот не включва само храненето, а нивото на тревожност, качеството на съня, честотата на трениране. Ако искате да сте горди притежатели на безупречна кожа, спазвайте хранителен режим, като избягвате изброените по-горе храни.

А ако искате да научите какво още можете да направите, за да имате гладка и чиста кожа, прочетете статията 7 съвета за грижа на кожата към страдащите от акне “