Magniskin Solutions
  • български
  • English
0

Нямате артикули в количката.

Акне по гърба?
13 съвета как да се предпазим

Пъпките не се появяват само на лицето. Пъпките също могат да се появят на гърба, гърдите и други части на тялото. Ако имате акне по гърба, то вие със сигурност трябва да подходите толкова внимателно и предпазливо, колкото и ако имате пъпки по лицето. Решаването на проблема започва с лечението на кожата на шията, раменете. Акнето по гърба се причинява от същите фактори, които причиняват лицевото акне, т.е. хормони, микроби и пот. Определено има и генетичен компонент. Някои хора са генетично програмирани да получат акне по гърба и то е по-тежко при мъжете, отколкото при жените.

Гърбът ви освобождава масло върху кожата, наречено себум, което улавя бактерии и може да запуши космените фоликули. Ако тези космени фоликули се запушат и заразят, се появяват червени, подути и понякога болезнени бучки. Тази бучка е пъпка. Ако бактериите се разпространят и космените фоликули се заразят, настъпва пробив.

Гърбът е едно от най-често срещаните места за пробив на акне. Въпреки че акнето не е сериозен здравословен проблем, това е едно от най-честите кожни състояния в цял свят. Ако не се лекува правилно, акнето може да причини постоянен дискомфорт и вечни спомени, като например появата на белези.

Съвет 1

При наличието на проблем, лек и добре балансиран хранителен режим ще доведе до подобряване на състоянието и ще предотврати увреждане на кожата в процеса на пробив. Изключително важна е хигиената, като например взимане на душ след работа, както и избягване на продукти за грижа на кожата с остри аромати и дразнещи съставки.

Съвет 2

Овлажнявайте с медикаментозен лосион. Кожата е орган върху тялото ви. Не фигуративно, а буквално. И като другите органи в тялото, кожата ви също се нуждае от вода и други хранителни вещества, за да изглежда и да се чувства добре. Нанасяйте лосион върху гърба си всеки път, когато го измивате (ежедневно). Ако предпочитате лосион без измиване, спокойно може да включите такъв в грижата за кожата. Съществуват множество продукти за грижа за кожата без отмиване. Ако имате проблем с избора на правилния продукт за грижа за кожата на гърба, можете да разгледате Лосион против акне MAGNISKIN Solutions. Със специално разработената си формула за мъже, гарантира моментално повлияване на акнето.

Съвет 3

Потта е наистина вашият враг в борбата с акнето. В повечето случаи, пъпките се образуват от запушени пори. Вземете душ незабавно след тренировка с хладка или топла вода. Избягвайте обливането на зоните с пъпки с гореща вода, защото това може да раздразни космените фоликули, да изгори кожата и да направи акнето по-лошо. Използвайте почистващ препарат за балансиране на рН-то, за да отстраните излишните масла, отломки и бактерии от повърхността на кожата, преди те да запушат порите и да причинят акне. При взимане на душ, не позволявайте на балсам или шампоан да се стичат по гърба ви. Съставките в тези продукти могат да допринесат за запушване на порите.

Съвет 4

Никога не оставяйте изпотени дрехи, недищаши тъкани или други подобни, покриващи и „запушващи“ повърхността (като раница), понеже това са накои от основните причини за появате на акне или за влошаването му.

Съвет 5

Дръжте косата си вързана. Дългата коса може да замърсява допълнително кожата на гърба ви, причинявайки появата на акне. Измивайте косата си редовно и я връзвайте на кок или висока опашка по време на спорт.

Съвет 6

Не забравяйте да ексфолирате. Използвайте лек ексфолиращ скраб със съставки като салицилова киселина, за да премахнете остатъчната мръсотия и масла от кожата си. Това може да спомогне за намаляването на количеството мъртва кожа, която може да запуши порите. За разлика от лицето, порите по гърба са много по-големи и значително по-склонни към запушване. Поради тази причина, те могат да понесат ексфолиращ почистващ препарат два до три пъти седмично. Това ще подобри обмяната на клетките и ще спомогне запазването на порите чисти и свободни.

Съвет 7

Малките промени в ежедневната ви рутина могат да окажат огромно влияние върху здравето на вашата кожа. Като пример, можем да разгледаме тренировъчните ви навици. Те биха моглит да раздразнят акнето. Например, тясното облекло може да улавя мръсотия и пот и да го „втрива“ в порите. Спортуването без тениска или потник върху уред за фитнес или на мръсен под може също да причини проблеми. Носете свободно и подходящо облекло, което позволява на кожата ви да диша и подмага изпаряването на потта.

Съвет 8

Избирайте козметични продукти с повишено внимание. Шампоанът, балсамът, маските за коса и стилизиращите продукти съдържат разнообразни комедогенни съставки, включително натриев лаурил сулфат и натриев лаурет сулфат. Тези съставки, заедно със слънцезащитни продукти и такива за грижа на кожата, съдържащи ланолин, нефтопродукти и силиконови производни, могат да причинят раздразнение на кожата и пробив.

Съвет 9

Опитайте масло от чаено дърво. Маслото от чаено дърво се произвежда от листата на дърво в Австралия. То е било използвано от австралийците години наред за лечение на различни кожни проблеми. Днес можете да намерите много лосиони, почистващи препарати и кремове, в чието съдържание е включена тази съставка.

Съвет 10

Лятото може да е и добро, и лошо за кожата ви. Горещите и влажни условия създават идеалните места за „отглеждане“ на акне, но слънцето на плажа може да ви помогне. Например, дерматолозите използват за лечение на акне ултравиолетова светлина. Това, обаче,  не означава, че няма нужда от използване на слънцезащитни продукти. Изберете слънцезащитно средство внимателно. Защитата на кожата от вредното слънце е важна, особено ако излагате гръба си на директна слънчева светлина. Избягвайте мазните слънцезащитни кремове, защото могат да допринесат за запушване на порите. Уверете се, че сте избрали продукт, който не съдържа мазнини.

Съвет 11

Носете дишащи, чисти и хлабави дрехи. Прегледайте препаратите, с които перете. Уверете се, че не са ароматизирани. Ако е необходимо ги сменете. Използвайте нежен миещ препарат с минимален или никакъв аромат, особено ако имате чувствителна кожа. Може дори да опитате с препарат, предназначен за бебета. Акнето може да бъде причинено или влошено от прекалено силни или много ароматизирани препарати. Ароматите могат да предизвикат дразнене и сухота на повърхността на кожата, причинявайки възпаление.

Съвет 12

Уверете се, че всеки материал, който докосва гърба ви е чист и, ако е възможно, направен от естествени влакна като памук.

Съвет 13

Чували ли сте някога израза „Вие сте това, което ядете“? Нездравословната диета може да повлияе на тялото ни по различни начини. Ако сте склонни към акне, някои храни могат да влязат в ролята на активатор. Изследванията показват, че храни, които са с високо ниво на гликемичния индекс могат да влошат акнето. Такива храни са белите хлябове, белите макаронени изделия и оризът, както и жълтите картофи. За да намалите акнето, може да опитате да се храните здравословно, като в менюто си включите зеленчуци, плодове, чисти протеини и цели зърна. При необходимост, може да включите и някакви медикаменти.

С няколко промени в начина ви на живот и с помощта на някои продукти, можете да се отървете от тези досадни пъпки. Пъпките могат да бъдат предизвикателство за лечение, без значение по коя част на тялото са. За съжаление, образуването на пъпки не е ограничено само в тийнейджърските години. Акнето може да се появи на всяка възраст и поради различни причини. Пъпки могат да се появят на всяка част от тялото ви, включително и гърба. Ако страдате от този ужасен проблем, който обикновено води до ниско самочувствие, можете да прочетете и статията „10 храни, които допринасят за образуването на акне или пъпки“. Тя ще ви даде насока как да промените хранителния си режим, за да подпомогнете средствата, които използвате за лечение на акнето.