Magniskin Solutions
  • български
  • English
0

Нямате артикули в количката.

ДЕТОКСИКАЦИЯ: СКРИТИЯТ СЪЮЗНИК В БОРБАТА С ПЪПКИТЕ

Какво всъщност представлява детоксикацията?

Детоксикацията е процес, чрез който тялото разгражда хранителни вещества и елиминира отпадни продукти и замърсители (токсини), попаднали в организма ни чрез храната, някои лекарства, въздуха, водата. Токсини са всички химикали, пестициди, тежки метали, консерванти и прочее, с които организмът ни се сблъсква всекидневно. При продължително натрупване на токсини в тялото артериите се запушват и нормалното функциониране на органите се затруднява, което може да доведе до умора, раздразнение, запек, диария, сенки под очите, забавен метаболизъм, кожни проблеми (включително и акне) и други проблеми.

Чрез детоксикация бихте могли да подпомогнете работата на черния дроб, бъбреците, лимфната система, червата, кожата и кръвта, елиминирайки тежките метали, паразитите и отпадъчните вещества.

Имайте предвид, че е възможно тялото ви да премине през т.нар. лечебна криза, проявяваща се в симптоми като отпадналост, умора, гадене, главоболие, обриви, киселини в стомаха, запушване на носа, акне и други. Причините за появата й са свързани с това, че всички онези патогенни микроорганизми и бактерии, които са се хранили с токсините, умират, вследствие на което изпускат патогенни вещества в кръвта. Също така пътищата, през които токсините трябва да излязат, са задръстени, а това причинява стрес на организма. Но имайте търпение – всичко това ще премине след няколко седмици, а крайният резултат от пречистването ще има дълготраен положителен ефект върху здравето ви.

Как да пречистите тялото си?

1. Сведете до минимум употребата на продукти, съдържащи вредни химикали

Забравете за чипсовете, снаксовете, пакетираните тестени изделия, саламите, безалкохолните напитки и т.н. – всички тези храни съдържат в големи количества консерванти, подсладители, оцветители и всякакви други химични елементи, целящи да подобрят визията, вкуса и издръжливостта на тези продукти. Освен това е добре да избягвате бялата рафинирана захар, бялото брашно, както и алкохола. Всички тези храни и напитки влияят негативно на здравето, респективно влошават състоянието на кожата и акнето. Повече за храните, които е добре да избягвате при наличие на акне, можете да прочетете в статията 10 храни, причиняващи акне. Ако искате да пречистите тялото си е необходимо да консумирате качествена храна с доказан произход.

Вероятно е излишно да казваме, че цигарите и тютюневият дим са сред най-големите замърсители на тялото, поради което е препоръчително да се откажете от този вреден навик.

Добре е да подбирате шампоани, продукти за почистване на лице, сапуни и всякакъв друг вид козметика, разработени на основата на натурални съставки. Същото се отнася и за почистващите препарати за дома. Ако имате възможност можете да поставите филтри за вода.

2. Включете в менюто си храни и напитки, които имат детоксикиращ ефект

Такива например са целината, броколите, магданозът, червеното цвекло, лимонът грейпфрутът, бадемите, зеленият чай, както и някои подправки като куркума. Тези храни имат антиоксидантни свойства, забързват метаболизма, укрепват имуннатата система и съдържат в големи количества витамини и минерали.

3. Спортувайте

Чрез потта, тялото изхвърля токсини, затова редовното спортуване е изключително важно. Освен това, спортът укрепва цялостното здраве – физическо и ментално. Ако нямате сърдечни заболявания, можете да посещавате и сауна. В случай, че имате акне, не забравяйте да подсушавате кожата си, тъй като потта се смесва с мазнините по кожата, бактериите се разпространяват по-лесно и порите се запушват, а това влошава състоянието на кожата.

4. Стресът е друга пречка към доброто здраве

Когато тялото е под стрес, то отделя кортизол, наричан още хормон на стреса, който засилва адреналина, в резултат на което могат да се отделят токсини в кръвта. Освен това, при наличие на стрес се отделя и мъжкият хормон тестостерон, предизвикващ увеличено производство на себум и съответно появата на акне. Разходка сред природата, йога, медитация и всичко онова, което свързвате със спокойствие и релаксация, ще ви помогне да понижите нивата на стрес и да успокоите нервната си система.

5. Не забравяйте да пиете вода

Може и да ви звучи банално, но понякога в забързаното си ежедневие забравяме за този толкова важен източник на здраве. По въпроса точно колко вода да приемаме обаче съществуват различни мнения сред учените и експертите. Оптималното количество вода на ден се определя от фактори като възраст, физическа активност, тегло, но все пак добра отправна точка е небезизвестната мярка 8 чаши дневно или около литър и половина.

Съществуват редица детокс диети и таблетки, които обаче имат само временен ефект. Важно е да осъзнаете, че доброто здраве изисква коренна промяна в начина на живот и мислене. Затова и в тази статия не ви предлагаме конкретна детокс програма, която да следвате стриктно 2 седмици, след което обаче вероятно бихте се върнали към стария си начин на живот. Това, което ви предлагаме, е да следвате тези 5 прости съвета, с които ви гарантираме, че ще чувствате по-пълноценни, здрави, енергични и не на последно място – щастливи. А както може би сте чували, щастието е „заразно“ и вашата положителна промяна ще има благоприятен ефект и върху хората около вас.