Magniskin Solutions
  • български
  • English
0

Нямате артикули в количката.

МЕТАБОЛИЗМЪТ И ЗНАЧЕНИЕТО МУ ЗА ЗДРАВЕТО НА КОЖАТА

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА МЕТАБОЛИЗМЪТ

Метаболизмът е една от най-важните функции в човешкия организъм, поддържаща клетките живи. Представлява съвкупност от биохимични реакции, които се разделят в две групи:

–   катаболизъм, при който се разграждат приетите хранителни вещества до по-прости и отделянето на енергия;

–  анаболизъм, представляващ процесът на усвояване на хранителните вещества, изграждане на нови клетки, растеж на тъканите, увеличаване на мускулната маса.

Скоростта на обмяна на веществата е индивидуална за всеки човек и зависи от фактори като възраст, пол, хранителен режим, сън, стрес, физическа активност и други.

Лошият метаболизъм, освен че води до задържане и дори покачване на килограми и ниски енергийни нива, възпрепятства и извеждането на токсините от тялото – отпадните продукти от нормалната клетъчна активност като млечна киселина, амоняк, пикочна киселина и други, както и тези от околната среда – храна, въздух, вода. В резултат, могат да се появят симптоми като главоболие, отпадналост, умора, суха кожа и дори акне. Повече за детоксикацията и начините, по които да я приложите, може да прочетете в статията „Детоксикация: Скритият съюзник в борбата с пъпките“. 

КАК ДА ЗАСИЛИТЕ МЕТАБОЛИЗМА СИ

Има различни начини, по които може да засилите метаболизма си, някои от които са:

1. Яжте повече протеини – Храните, богати на протеини, засилват т.нар. термичен ефект на храната (TEF), който показва колко калории се изразходват за разграждането и усвояването на храната от организма. Протеините ускоряват метаболизма с 15% до 30%, въглехидратите с 5-10%, а мазнините 0-3%. Тоест протеините предизвикват най-голямо увеличение на TEF, а освен това ви държат сити по-дълго време. 

2. Пийте повече вода – Когато тялото е дехидратирано, метаболизмът се забавя. Според някои проучвания пиенето на студена вода засилва метаболизма, тъй като организмът работи по-усърдно, за да загрее водата до телесна температура.

3. Спортувайте – При увеличаване на физическата активност организмът произвежда повече енергия, което води до засилване на метаболизма. Освен това при наличието на по-голяма мускулна маса тялото гори повече калории, тъй като мускулите са по-метаболитно активни в сравнение с мазнините – дори когато си почивате, мускулите ви горят калории. 

4. Спете достатъчно – Липсата на достатъчен и качествен сън води до стимулиране на апетита и намаляване на енергийните разходи, съответно нарушаване на метаболизма.

МЕТАБОЛИЗЪМ НА КОЖАТА

Когато кожният метаболизъм функционира ефективно, клетките „комуникират“ добре помежду си, като отговарят и реагират правилно на сигналите си – мъртвите клетки се отделят, заменят се с нови и кожата произвежда колаген.

За съжаление с възрастта метаболизмът се забавя, включително и кожният метаболизъм. Стареенето на кожата започва след 25-годишна възраст, развивайки се бавно във времето. Кожата става по-суха и тънка, по-чувствителна към външните влияния и стреса и цветът й се променя. Кожната тъкан се уврежда и започват да се появяват бръчки.

Метаболизмът на кожата зависи от фактори като възраст, начин на живот, хранителни навици, тютюнопушене, UV лъчи и замърсяване на околната среда. Тези фактори се свързват с два типа стареене на кожата – вътрешно и външно, при наличие на които се проявява оксидантният стрес. Под въздействието на свободните радикали оксидантният стрес уврежда структурата на клетките, ускорявайки процеса на стареене. Човешкият организъм притежава защитни функции срещу свободните радикали, но с напредването на възрастта тези функции отслабват – настъпва неравновесие между външните агресори (оксиданти) и способността за защита (антиоксиданти). Антиоксидантите като витамин С и Е, селен, цинк и коензим Q10 прихващат свободните радикали и усилват антирадикалната система на кожата, поради което след 25-годишна възраст е препоръчително в продуктите за грижа за кожата да се съдържат антиоксиданти.

ЗАБАВЯНЕ НА КОЖНИЯ МЕТАБОЛИЗЪМ – КАК ДА СЕ СПРАВИТЕ

  1. Стремете се към здравословен начин на живот – комбинацията от подходящ хранителен режим, спорт, достатъчно сън и вода ще забавят процеса на стареене.
  2. Избягвайте да се излагате на слънце, особено в обедните часове. Използвайте подходящи слънцезащитни продукти, за да намалите вредното влияние на UV-лъчите.
  3. Стремете се към спокоен начин на живот, тъй като стресът вреди на здравето ви като цяло.
  4. Избягвайте цигарите, алкохола и захарта, които понижават нивата на колаген, съответно кожата губи своята еластичност.
  5. Грижете се добре за кожата си – почиствайте нежно лицето си сутрин и вечер с подходящи продукти, винаги махайте грима си вечер, избягвайте да правите пилинг на лицето с продукти, съдържащи абразивни частици. Ако страдате от акне, ви препоръчваме да използвате продукти, разработени специално за нуждите на вашата кожа, като Унсекс Серия лосион, тоник и крем MAGNISKIN Solutions.

Колкото и да ни се иска, не можем да спрем времето и да останем вечно млади. Но пък можем да се чувстваме млади на всяка възраст, като се грижим за здравето и красотата си чрез добра храна, добри приятели и добро настроение!