Magniskin Solutions
  • български
  • English
0

Нямате артикули в количката.

БЕЛЕЗИ И ПЕТНА ОТ АКНЕ: ПРИЧИНИ И ПРЕВЕНЦИЯ

Дори и акнето да е останало далеч във вашето минало, белезите, които то понякога причинява, може да продължават да ви напомнят за него. Някои белези от акне са червени и издигнати, други вдлъбнати, но не се отчайвайте – има различни варианти, чрез които можете да ги премахнете или поне да намалите тяхната видимост.

ПРИЧИНИ ЗА ПОЯВАТА НА БЕЛЕЗИ ОТ АКНЕ

Лечението на акне е труден и болезнен процес, който изисква изключително голямо търпение. Разбира се, неговата превенция, съответно и превенцията на белези от акне, са сред най-важните условия за ефективното лечение на кожното заболяване.

Причината за появата на белези от акне е увреждането на епидермиса, външния слой на кожата, и засягането на по-дълбоките слоеве на кожата. Кожата не може да възвърне предишното си състояние, поради което раните се заместват от нова тъкан, съставена от колагенови влакна. Тяхната функция е да възстановят засегнатата област, която обаче остава видимо различна.

ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ

Не се поддавайте на изкушението да стискате пъпките, тъй като това ще доведе до тяхното възпаление и увеличаване на броя им. Запомнете – при всяко стискане на пъпка до 2-3 дни излизат поне още 3 нови!

При стискането на гнойните пъпки и черните точки, фините вени, жлези и тъкани могат да се увредят, което ще влоши симптомите на акне и ще увеличи риска от появата на белези и червени петна по кожата. Лечението на тези неблагоприятни последици е трудно и бавно, а понякога дори невъзможно.

Медикаментите за лечение на акне са изключително силни и не позволяват прилагането им с продукти за заличаване на белези от акне. В никакъв случай не използвайте Лосион против акне MAGNISKIN Solutions, ако едновременно с това третирате белези. Задължително е първо да премахнете акнето, а след това да лекувате белезите и петната. Повече за акнето и начина, по който да се справите с него, можете да прочетете в статията „Какво е акне и как да се погрижим за него“.

ВИДОВЕ БЕЛЕЗИ ОТ АКНЕ

В случай, че са налице белези, много е важно да знаете техния вид, за да можете да предприемете правилното лечение. Консултирайте се с вашия дерматолог, за да определите най-точно вида им и подходящия метод на лечение.

Белезите от акне се разделят на две групи – атрофични и хипертрофични. В тези групи попадат няколко вида белези:

  • вдлъбнати т.нар. Ice pick scars
  • закръглени и овални – Boxcar scars
  • широки и вълнообразни – Rolling scars
  • келоидни белези – Keloid

Ice pick scars: Причината за появата им е недостатъчното производство на колаген и неправилното заздравяване на раната, вследствие на което се образува малка и видима вдлъбнатина, достигаща 2 мм

Boxcar scars: Появяват се отново поради недостатъчното количество колаген. Те са закръглени и овални белези, които могат да бъдат както повърхностни, така и по-дълбоки.

Rolling scars: Тези белези имат вълнообразна форма и достигат до 4-5 мм.

Хипертрофични и келоидни белези: Хипертрофичните белези се получават в резултат на прекомерното разрастване на съединителната тъкан, която запълва кожния дефект, при което изпъква над кожата. Ако белегът продължи да расте и се разпространи, се образува келоиден белег. Тези белези са червеникаво-лилави.

Друго следствие на акнето е хиперпигментацията. Тя се среща най-често при хората с тъмна кожа. Това са розови, червени, кафяви или черни петна, появяващи се при увеличено производство на меланин – пигментът, определящ цвета на човешката кожа. Стискането на пъпките, прекомерното излагане на слънце, а при някои хора и процедури като химичен пилинг, дермабразио и лазерна терапия могат да влошат пигментациите.

НАЧИНИ НА ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЛЕЗИТЕ ОТ АКНЕ

Масаж с продукти против акне

Лечението на акне се извършва основно от специалисти, но можете да подпомогнете възстановителния процес и в домашни условия. Чудесен вариант са масажите с подходящ крем против акне, като например Крем с капсуловани витамини MAGNISKIN Solutions, както и дълбоко почистване на кожата с почистващи уреди. Този метод е лесен и достъпен, но същевременно ефективен, тъй като ще подобрите кръвообращението и еластичността на кожата си. За лечение на белези може да използвате медикаменти под формата на кремове с ретин-А киселина, стимулиращи производство на колаген. Но преди да пристъпите към употребата им, е необходимо да се консултирате с лекар.

Лазерни методи на лечение

Лазерната терапия стимулира обменните и възстановителни процеси на кожата поради топлинната енергия, която излъчват. Кръвообращението се подобрява, засилва се имунитетът и се регулира функцията на мастните жлези.

Химичен пилинг

Химичният пилинг отстранява най-горните слоеве на кожата чрез използването на плодова, салицилова или трихлороцетна киселина. Този метод е подходящ за премахването на пигментациите, папулите и пустулите, но не е толкова ефективен при наличието на по-сериозни белези от акне.

Микродермабразио

Микродермабразиото премахва повърхностния слой на кожата, който се състои от мъртви клетки. Не може да премахне дълбоки белези, но пък подобрява текстурата на кожата и изсветлява червените петна.

„Пънч“ техники

Използват се при наличието на белези от типа Ice Pick. Представляват хирургично отстраняване на тъкан, съдържаща белег, а при необходимост и присаждане на кожа или повдигане на белега.

Инжекции

При този тип процедури се инжектира хиалуронова киселина или полимери на млечна киселина с цел да се изравни най-ниското ниво на белега с повърхността на кожата. Тъй като ефектът от запълването е временен, е необходимо процедурите да се повтарят периодично.

За много хора акнето е предшественик на последващи белези и петна от акне, чиято поява често е извън контрола на страдащите от кожното заболяване. Ако в момента страдате от акне, не забравяйте, че превенцията е най-доброто лечение на белезите от него. А ако те са вече налице, има редица начини за справяне с тях. И въпреки че процесът на лечение може да е истинско изпитание, едно от най-важните условия за успех в борбата с белезите и петната от акне е да сте постоянни и упорити и никога да не спирате да се грижите добре за кожата си!